Frøer, forandringer og fantasi

Frøer hader forandringer. De er slet ikke bygget til dem.

Måske er du heller ikke vild med forandringer? Når du står overfor en fusion, en ny stærk konkurrent eller nye krav fra kunderne?

Frøer hader forandringer, fordi de ikke kan forestille sig noget som helst. Det kan du heldigvis. Du har din forestillingsevne – bedre kendt som fantasien.

Læs med og lær hvorfor du skal give plads til fantasien for at have forretningspotentiale i morgen!

Frøen

Frøen er et imponerende dyr. Den hopper lige så elegant over landet, som den svømmer gennem søen. Og så kan den fange fluer. Her excellerer den. Frøen lever af at fange fluer. På splitsekunder fanger den fluerne ind med sin tunge. Det ser imponerende ud.

Men frøen har et problem. Den er ikke sindsygt selvstændig. Det avancerede flueindfangningssystem, der præcist målretter tungens bevægelser, skal aktiveres. Den lille simple frøhjerne skal registrere en flue i bevægelse for at kunne gøre noget som helst.

Frøen spiser kun de fluer, der kommer forbi.

Den forbandede mangel på fantasi

Ligesom med telefonsælgeren, der uden stor motivation reagerer med indstudere vendinger på dine afvisninger, har frøen også kun et fast indstuderet mønster at handle ud fra. Det hele falder sammen, når verden ikke er som i manuskriptet.

Frøens mangel på fantasi risikerer at slå den ihjel. Placerer du en frø i et terrarium, hvor bunden er dække af døde fluer, så sker der ingenting. Frøen glor tomt ud i luften. Den lille frøhjerne afventer spændt forbiflyvende fluer. Men intet sker. Frøen dør af sult. På et bjerg af mad dør frøen. Ganske simpelt på grund af sin egen mangel på opfindsomhed.

Er du ligesom frøen?

Forandringer

Frøen dør på grund af sin egen mangel på opfindsomhed. Den fordømte mangel på fantasi. Frøen ser ikke de nye udfordringer, de nye muligheder og den gør intet forsøg på at tilpasse sig. Nu er spørgsmålet så, hvad gør du?

Når verden forandrer sig omkring jeres virksomhed, konkurrencen fra nye aktører spidser til og kunderne begynder at sive. Fortsætter du som altid, eller har du modet til, som homo erectus, til at rejse dig op og storme ud over sletterne med fornyet kraft?

Det kræver mod at følge forandringerne. Og det kræver rigtig meget mod at skulle gå forrest som leder. Modet kommer ikke af sig selv. Det kræver et sikkert beslutningsgrundlag, tid til refleksion og plads til udvikling. Har du det, så kommer modet også.

Men, hvad er det der gør dig i stand til at tænke nyt? Hvorfor er det, jeg forventer, at du som leder kan overvinde frøens bizarre mareridt? Hvorfor tror jeg på, at du som leder er i stand til at finde en løsning?

Din fantasi er nøglen til at komme foran konkurrenterne.

Fantasi

Fantasien er din evne til at forestille dig at verden kunne være anderledes. Frøen dør, fordi den kun kender én vej til at fange fluer. Frøen har ikke det der ligner evnen til at forestille sig noget som helst. I pressede situationer glemmer mennesker det ofte også.

Fantasi bliver måske mest forbundet med børn, der får en lille sort maske på og pludselig kun lystrer navnet Batman. For det er det fantasien kan. Den kan italesætte verden på en ny måde og udnytter du det aktivt, så har du hurtigt det lange ben foran.

Fantasien kræver plads. Tid. Tid til at tænke os om. På alt og ingenting. Fordi det er når vi giver vores hjerner fri til at tænke på løst og fast, at vores fantasi virkelig aktiveres. Det er derfor mange ideer tit opstår i badet, på løbeturen eller et helt tredie, uventet sted.

Hvis vi er pressede, så kører hjernen tit på højtryk – og får ikke den nødvendige frihed til at tænke nyt.

Så arbejder vi os typisk bare op i et hjørne, hvor den gamle kasket skygger for de nye muligheder. Står du først i det hjørne, så er vejen ud rigtig hård. Og så skal du måske se dig om efter hjælp.

For selvom det er vigtigt at få noget konstruktivt fra hånden, holde faktureringsprocenten høj og fokusere på nuet, så er det helt essentielt at udvikle forretningspotentialet, holde kompetenceniveauet højt og ruste sig til fremtidens forandringer.

For der er en ting du kan være helt sikker på

Forandringerne kommer uanset hvad.

Fantasien er den evne der allermest markant adskiller dig fra frøen – så sørg for at du giver plads til at udnytte den fuldt ud.

PS: Vi er faktisk slet ikke de eneste der tænker på frøer, når vi tænker på ledelse. I bogen “Tør du kysse frøen” belyses værdibaseret ledelse, den lærende organisation og traditionel ledelse i en bred sammenhæng, hvor begrebet kontrol diskuteres på ny.

 

Pernille Hjortkjær

Pernille Hjortkjær

Pernille er grundlægger af PE3A BusinessAntropologi. Pernille hjælper ledere og virksomhedsejere i mindre og mellemstore virksomheder med at forandre virksomhedskulturen, når markedet ændrer sig (disruption), når virksomheden vokser eller når virksomheden fusionerer. Pernille er uddannet antropolog med speciale i virksomhedskultur, ledelse og kommunikation - og har sidenhen uddannet sig til proceskonsulent og coach. Senest har hun en bestyrelsesuddannelse fra Aarhus Universitet bag sig hvor fokus er på SMVere. Pernille er forfatter til en række bøger: Fra Pionervirksomhed til netværksorganisation og Kender du dine medarbejdere?
Pernille Hjortkjær
Pernille Hjortkjær
Brugbart? Del det med dit netværk!
 
    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.