Hvad er virksomhedskultur?

Uanset hvor uhåndgribeligt det kan synes, er det ikke til at komme udenom. Kultur er fundamentalt – også i din virksomhed. Virksomhedskultur har længe været et fokuspunkt i erhvervslivet, men fordi fænomenet kan virke meget fluffy, er det nogle steder blevet erstattet med et fokus på værdier. Andre steder er fænomenet blevet sat over i hjørnet, og opmærksomheden er helt blevet fjernet fra virksomhedens mest grundlæggende byggesten.

Nu skal det være slut!

Virksomhedskultur er slet ikke så kompliceret at forstå og forholde sig til.

I en række blogindlæg vil jeg derfor give dig råd og vejledning til at forstå og bruge den kultur der er i din virksomhed.

Lad os starte ved begyndelsen og kigge nærmere på, HVAD virksomhedskultur egentlig er.

Hvad tænker du, når du hører ordet Kultur?

Tænker du på den eksotiske afrikanske kultur, du oplevede på en ferie engang? Eller tænker du måske på et socialt boligbyggeri i nærheden, hvis beboere med hovedsageligt mellemøstlig oprindelse bærer på en kultur, som virker meget fremmed for dig? Det er slet ikke forkert, men det er ikke hele sandheden om kultur.

 

Kultur med antropologiske briller

I PE3A BusinessAntropologi arbejder vi med kultur – vi er jo antropologer, og kultur er antropologers spidskompetencer. Inden for antropologien er der mange måder at forstå kultur på. En af de mest anerkendte forståelser er dog den som antropologen Clifford Geertz’ står for. Geertz mener, at kultur kan sammenlignes med et edderkoppespind, som mennesket spinder. Dette spind består af personens meninger og holdninger. Personen udvikler hele tiden på sit spind, men han kan ikke forlade spindet – han er viklet ind i det, og det er blevet til alt, hvad han tror på. Du kan læse lidt mere om Geertz på Wikipedia.

Det er dog ikke mennesket alene, som bestemmer, hvordan spindet skal se ud. Alle personens holdninger og meninger er nemlig farvet af andre menneskers spind. Ifølge Geertz er kultur altså noget, som bliver skabt i fællesskab, noget som konstant kan forandres, og noget som man selv står inde for.

Vi kender jo godt det med, at ville være som de andre, og du har nok prøvet at blive påvirket af, hvad flertallet gør. I 80’erne kunne man ikke tage til en fest uden at få serveret hønsesalat med dåseananas og et salatblad on the side. Det var det, som alle ville have! Det er det ikke mere! Vi er blevet trætte af dåsemad. Nu vil vi have friske råvarer. Vi vil tilbage til naturen og det nordiske køkken. Sådan forandrer vi vores kulturspind hele tiden ved at finde inspiration i andre folks kulturspind.

 

Findes der én virksomhedskultur?

Der er mange eksempler på ledelser, som har skabt en officiel virksomhedskultur. Men hele min pointe ved at trække Geertz på banen er faktisk, at jeg vil fortælle dig, at kultur er noget, der forandres og bliver forstået helt forskelligt fra person til person. Mennesker kan godt dele noget kultur med hinanden, men har du nogensinde mødt en person, som tror på helt det samme som dig? Jeg har ikke. Derfor er det bedre at forstå virksomhedskultur, som nogle meninger, uskrevne regler og guidelines, som medarbejderne i en virksomhed er enige om.

 

De mange dele af kultur

Men hvad består et kulturspind så af? Et kulturspind indeholder mange forskellige dele – det er jo alt, hvad man tror på. Nogle dele af spindet er synlige, og andre dele er mere usynlige. I en virksomhedskultur er de synlige dele blandt andet den måde, de ansatte klæder sig, når de går på arbejde, og den måde virksomheden ser ud rent fysisk. Den synlige kultur kan også vise sig i sygdomsfravær, medarbejdertilfredsheden og gennemstrømningen af medarbejdere.

Den usynlige del af virksomhedskulturen kan være sværere at bestemme. Det er de ansattes følelser overfor deres arbejde og de personlige retningslinjer og værdier, som de udfører deres arbejde efter.

 

Kulturspind er unikke

De mange ansatte i en virksomhed har spundet hvert deres unikke spind. De har spundet på det i hele deres liv, og derfor er deres spind lige så forskellige som snefnug. Når de har mødt nye mennesker og oplevet lidt af deres kulturspind, så er de måske blevet inspireret til at ændre eller udvide lidt på deres eget kulturspind. De er blevet inspireret til at tro på og gå ind for noget andet eller noget mere.

 

Dette sker også i virksomheden. Den enkelte medarbejder møder her både andre mennesker med andre kulturspind, men måske også et officielt virksomhedskulturspind. Hvis medarbejderen bliver overbevist om at disse andre spind faktisk indeholder nogle gode dele, så lader medarbejderen gerne disse dele blive en del af hans eget kulturspind.

 

Men hvad er kultur så?

Lad os til slut opsummere. Hvad er kultur og virksomhedskultur så?

 

  • Kultur består af alle de dele man som person selv går ind for
  • En virksomhedskultur består af dele, som mange af de ansatte er enige om
  • Nogle dele af virksomhedskultur er synlige
  • Andre er usynlige
  • Mennesket bestemmer selv, hvilke kulturdele, han vil tro på
  • Kultur kan hele tiden forandres – det kan virksomhedskultur også

 

Jeg håber, artiklen har givet dig nyttig viden. Du er meget velkommen til at smide mig din kommentar i kommentarboksen herunder. Alt bliver læst. Og stiller du et spørgsmål, så svarer jeg naturligvis også på det.

I næste uge glæder jeg mig til at berige dig med, hvad vi skal bruge kultur til på arbejdspladsen.

På gensyn!

Pernille Hjortkjær

Pernille Hjortkjær

Pernille er grundlægger af PE3A BusinessAntropologi. Pernille hjælper ledere og virksomhedsejere i mindre og mellemstore virksomheder med at forandre virksomhedskulturen, når markedet ændrer sig (disruption), når virksomheden vokser eller når virksomheden fusionerer. Pernille er uddannet antropolog med speciale i virksomhedskultur, ledelse og kommunikation - og har sidenhen uddannet sig til proceskonsulent og coach. Senest har hun en bestyrelsesuddannelse fra Aarhus Universitet bag sig hvor fokus er på SMVere. Pernille er forfatter til en række bøger: Fra Pionervirksomhed til netværksorganisation og Kender du dine medarbejdere?
Pernille Hjortkjær
Pernille Hjortkjær
Brugbart? Del det med dit netværk!
 
    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.