DiSC personprofil, JTI personlighedsprofil og Belbin Teamudvikling. Du har sikkert hørt om dem allerede, men hvorfor er de så populære?

Hvorfor bruger vi personprofiler?

DiSC, JTI og Belbin. Du har måske hørt navnene før. Det er nemlig enormt populære værktøjer til at lave personprofiler af medarbejdere, teammedlemmer og dig selv. Men hvorfor?

I dette blogindlæg ser vi nærmere på, hvad du kan bruge de forskellige profilværktøjer til, forskellen mellem præference og adfærd og eksempler på, hvordan personprofiler gør en forskel i praksis.

Personprofiler er populære, men hvorfor?

Personprofiler er først og fremmest populære, fordi de giver os indsigt i, hvordan vi selv forstår verden, og hvordan mennesker omkring os forstår verden. Det er nemlig ofte forskellige syn på verden, der er årsag til misforståelser, skæv kommunikation og ineffektivitet på arbejdspladsen.

For der er faktisk stor forskel på, hvordan vi opfatter verden, hvilke mål vi har, og i hvilke situationer vi har det bedst.

Tag nu bare de nye skolebørn som eksempel. Her ser vi hurtigt de store og små forskelle.

Et nyt kuld af elever fylder i disse dage de mindste klasser op, og allerede her begynder vi at se tydelige forskelle i børnenes præferencer og adfærd. Prøv bare at kigge ud ad vinduet og ned i skolegården, hvor børnene har gang i dagens lege.

Nogle børn tiltrækker sig stor opmærksomhed, leger med mange på samme tid og drøner rundt mellem skolegårdens forskellige lege. Andre holder sig lidt mere for sig selv, leger helst alene, eller med nogle enkelte helt faste legekammerater og søger ofte ro.

Snart starter tusindvis af nye studerende på de danske universiteter. Deres drømme er lige så forskellige som deres personlighed, og hvis du begynder at se dig omkring på dit arbejde, så finder du hurtigt ud af, at det samme gør sig gældende her.

Mennesker er forskellige. Vi har forskellige ambitioner, og vi motiveres af forskellige mål. Det der til gengæld er ens for alle mennesker er, at vi har en præference for, hvordan vi har det bedst med at handle. Men desværre føler vi os ofte presset ind i en adfærd, der strider imod vores præferencer.

Derfor skal du bruge personprofiler

Det er derfor, du skal bruge profilværktøjer. Personprofiler fortæller dig og dine medarbejdere, hvordan I får en arbejdsplads med tilfredse medarbejdere, der løser arbejdsopgaverne effektivt og opnår gode resultater.

Alt for ofte ender vi desværre med at presse en adfærd ned over andre. Det gør vi, fordi vi tror, at alle andre har samme præferencer som os selv. Det er ligesom rundbold i skolegården: Nogle børn kan ikke forstå, at alle ikke vil være med. Andre børn kan ikke forstå, hvorfor de absolut skal være med.

Det er sådan en situation, der ofte fører til misforståelser, konflikter og uheldige sammenstød i skolegårde, familier og på arbejdspladser.

Heldigvis kan viden om forskelle på arbejdspladsen forhindre situationer, der dræner medarbejderne for energi. Så kan energien i stedet fokuseres på arbejdsopgaver, succesoplevelser og mål, der motiverer medarbejderne. Så er de også mere på overfor jeres kunder.

Præference og adfærd

Grundlæggende så handler forskellene, vi lige har set på, om, at der altid vil være nogle præferencer, en naturlig styrke hos den enkelte person. Det betyder imidlertid ikke, at præferencerne hos den enkelte altid er nemme at observere.

Vi har allesammen præferencer, men de kan være svære at se, fordi en person kan lade sin adfærd styre af andre faktorer end præferencerne. Der, hvor præferencerne træder tydeligst frem, er situationer, hvor du kan slappe af fra andres forventninger. Dér hvor du virkelig er dig selv.

Men, hvad er egentlig forskellen på præferencer og adfærd?

Hvad er præferencer?

Præferencer kan bedst beskrives, som den måde du mest sandsynligt vil handle på, hvis der for en gangs skyld var frit valg på alle hylder.

Hvad er adfærd?

Adfærden er den måde, du faktisk handler på i konkrete situationer. Din adfærd kan være forskellig alt efter om du er derhjemme, i skole, på job eller sammen med vennerne.

Hvilket profilværktøj skal jeg vælge?

Hvert profilværktøj har sin egen force. Det bedste valg afhænger af, hvilken udfordring du står overfor.

Hvis du vil have professionel hjælp til at vælge det rigtige profilværktøj til din situation, så er du velkommen til at kontakte os her.

Herunder har vi opsummeret de enkelte profilværktøjers styrker.

Personlig udvikling med JTI personprofiler

JTI personprofiler er specielt stærke til den personlige udvikling, hvor du ønsker at grave et spadestik dybere. I forhold til andre profilværktøjer, så fokuserer JTI meget på de personlige præferencer, hvilket giver dig en øget selvindsigt.

Med en personprofil får du viden om, hvordan du udvikler dig personligt ud fra dine præferencer. Samtidig giver personprofilen indblik i, hvordan din adfærd, i bestemte situationer, påvirker andre mennesker. Det er et stærtk udgangspunkt, når du vil arbejde frem mod et mere konstruktivt handlemønster i aktuelle situationer og relationer.

Hos PE3A BusinessAntropologi får du mere end en personprofil. Vi fokuserer på en coachende tilbagemelding, hvor du får en konkret handlingsplan for dine fremtidige indsatsområder.

Få udarbejdet en JTI personprofil og styrk din personlige udvikling – klik her ->

Strategisk medarbejderudvikling med DiSC profiler

DiSC er et af de mest populære profilværktøjer. Det er specielt blevet populært, fordi de enkelte profiler er nemme at forstå for medarbejderne og arbejde med for lederne.

DiSC profiler er stærke, når organisationer vil arbejde strategisk og målrettet med medarbejderudvikling. DiSC fokuserer på den enkeltes adfærd i konkrete situationer.

DiSC profilen og en professionel, gennemanalyseret handlingsplan er jeres kilde til udviklingen af en samarbejdende, effektiv og tilfreds medarbejdergruppe.

Et indblik i medarbejdernes styrker og svagheder er samtidig jeres fælles mulighed for, at få redefineret daglige arbejdsopgaver, så de matcher medarbejderens styrker bedst muligt.

Se hvordan DiSC profiler hjælper jer videre – klik her ->

Stærke teams med Belbin Teamudvikling

Et team, der er sammensat af de rigtige medarbejdere, oplever en større arbejdsglæde og bruger meget mindre energi på små konflikter og misforståelser i deres arbejdsdag.

Hvis du vælger de rigtige profilværktøjer, så kan du sammensætte stærke teams, der arbejder effektivt sammen og har stor arbejdsglæde.

Et stærkt team har brug for mange forskellige interne roller, så projekterne glider fra start til slut. Med Belbins Teampotential får du et indblik i hvem der dækker de forskellige roller i et godt og effektivt team – og hvor I måske har brug for at udvikle jer eller blive suppleret.

I PE3A BusinessAntropologi arbejder vi altid med en handlingsorienteret tilgang til profilværktøjerne, så I får løst jeres udfordringer og kommer videre med det fulde udviklingspotentiale på teamet.

Kontakt os i dag og hør mere om Belbin Teamudvikling

Et væld af værktøjer

Der findes et væld af profilværktøjer, spørgsmålet er nu, hvilket værktøj du skal vælge?

I sidste ende er svaret afhængigt af, hvad dit formål er med personprofilerne. Er du i tvivl om, hvilket profilværktøj der matcher dine behov, så hjælper vi dig gerne videre. Kontakt os her.

I PE3A BusinessAntropologi arbejder vi med tre forskellige profilværktøjer, med hver deres styrke:

Pernille Hjortkjær

Pernille Hjortkjær

Pernille er grundlægger af PE3A BusinessAntropologi. Pernille hjælper ledere og virksomhedsejere i mindre og mellemstore virksomheder med at forandre virksomhedskulturen, når markedet ændrer sig (disruption), når virksomheden vokser eller når virksomheden fusionerer. Pernille er uddannet antropolog med speciale i virksomhedskultur, ledelse og kommunikation - og har sidenhen uddannet sig til proceskonsulent og coach. Senest har hun en bestyrelsesuddannelse fra Aarhus Universitet bag sig hvor fokus er på SMVere. Pernille er forfatter til en række bøger: Fra Pionervirksomhed til netværksorganisation og Kender du dine medarbejdere?
Pernille Hjortkjær
Pernille Hjortkjær
Brugbart? Del det med dit netværk!
 
    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.