Har du taget sommerens energi og motivation med tilbage i din hverdag?
Velkommen tilbage. Måske er du ligesom os lige vendt tilbage fra ferie. Ferien, hvor du har fået tanket masser af ny energi og forhåbentlig har fået fornyet motivation til nye, som gamle, projekter.
For motivation er et nøgleord for de fleste mennesker. Finder du nøglen til den, så har du nærmest fundet den hellige gral. Det synes rigtig mange ledere ihvertfald. For motiverede medarbejdere er typisk også effektive medarbejdere.
Og effektive medarbejdere er gode ved din bundlinje.
Men…
Det med motivation er faktisk ikke så svært.
Kort sagt, så skal du lade dine medarbejdere udnytte deres styrker
(Og hjælpe dem med deres største udfordringer).
Nu er det, at du nok tænker: “Hvordan pokker sikrer jeg så det?”
Det handler kort og godt om, at du kender dine medarbejdere, og at de kender sig selv. Alle mennesker har en naturlig præference for, hvordan de handler i bestemte situationer. Nogen af os er meget direkte og handler på baggrund af vores følelser, andre er mere tilbageholdende og analyserende.
I situationer hvor vi bliver presset ind i roller, der strider mod vores naturlige præferencer, bliver vi pressede. Motivationen daler sammen med arbejdsglæden og effektiviteten. For det er ikke sjovt at skulle træffe hurtige beslutninger, hvis alt inden i dig trækker efter at analysere situationen grundigt først. Og omvendt.
Det er nu, du skal møde Christian
Christian er rådgiver. Han rådgiver hver dag landmænd i forhold til store strategiske beslutninger. Han er en knivskarp rådgiver, der virkelig får kunderne til at handle, så han har glade kunder.
Da jeg mødte Christian var han imidlertid ikke helt tilfreds. Han var, med egne ord: “træt af de langhårede analyseopgaver, der æder al min tid.”
De langhårede analyseopgaver er en vigtig forudsætning for den faglige kvalitet i Christians rådgivning, så han kunne ikke se anden udvej end at løse dem. På trods af det faktum, at han allerede vidste, at de drænede ham for energi.
Her stod jeg overfor en dygtig medarbejder, der var ved at miste modet. Så der skulle handles hurtigt.
Jeg skyndte mig at tage fat i et af mine stærkeste værktøjer – DiSC profilen.
Det stod ret hurtigt klart at Christian havde mange i-tendenser. I står for Indflydelse. Et typisk karaktertræk er, at de er super gode til at kommunikere med andre mennesker. Den evne Christian drager fordel af i rådgivningssituationen.
En af de andre typer i DiSC er C’et. Her er et tydeligt karaktertræk trangen til at analysere og vende alle muligheder. Det stod hurtigt ret klart, at Christian slet ikke var til den slags.
Men så kom Jens
Heldigvis har Christian en god kollega. Ja, nu er de faktisk et rådgiverteam. For Christians kollega, Jens, er ikke så vild med kundekontakten. Han er faktisk lidt bange for, hvis kunderne kommer med kritik. Til gengæld så kan han balancere analyser dagen lang uden at blive træt.
Jens og Christian er i dag et lille team, hvor de begge to udnytter deres personlige styrker. Det ikke bare øger motivationen, det skaber også en større kundetilfredshed, og så noget af det direktøren er rigtig glad for:
Det rykker bundlinjen i den helt rigtige retning.
Kan du se idéen?
Du får motiverede medarbejdere, hvis du sørger for, at de udnytter deres styrker. For på den måde er der meget længere mellem de drænende, opslidende og kedelige oplevelser og kortere mellem deres succesoplevelser.
DiSC profiler giver dig den indsigt, der er nødvendig, hvis du vil placere dine medarbejdere overfor de rigtig arbejdsopgaver.
Hos PE3A BusinessAntropologi får alle tilmed en times personlig, coachende og handlingsorienteret tilbagemelding.
Så hvad venter du på?