Sådan anerkender du præstationstripperen

Dine medarbejdere er ikke ens, og alle skal ledes forskelligt. Blandt højt specialiserede og kreative medarbejdere findes fire arketyper, du sikkert kan genkende. 

I en serie af blogindlæg kaster jeg et lys over disse fire arketyper – en ad gangen. Læs med, og lær, hvordan du skaber de bedste rammer for alle dine medarbejdere. 

I dette indlæg ser vi på, hvordan du anerkender arbejdspladsens præstationstripper.

Du kan allerede nu downloade de vigtigste pointer i en lækker PDF.

Jagten på anerkendelse

Er der en præstationstripper på din arbejdsplads, lær hvordan du bedst giver plads og motiverer præstationstripperenDu har helt sikkert lagt mærke til præstationstripperen; altid på jagt efter anerkendelse, altid klar til at gøre opmærksom på sig selv og altid på vej ind i centrum. Præstationstripperen drives frem af sit eget identitetsprojekt. Et projekt der kræver anerkendelse for at lykkes.

Stemmebåndende bliver tørre på selv de mest rutinerede ledere, når tankerne falder på al den anerkendelse, præstationstripperen har brug for. Men den dygtige leder ved det samme som dig: Præstationstripperen er dygtig; specialiseret, dedikeret og selvstændig. Fantastiske ingredienser, der skaber resultater i din virksomhed.

Læs med! Så slipper du for tørre mundhuler og lærer at udnytte anerkendelsen som jetbenzin til præstationstripperen.

Giv arketyperne et boost
Dine medarbejdere har forskellige behov, alt efter om de er primadonnaer, præstationstrippere, pragmatikere eller lønmodtagere.Hvis du som leder har øje for, hvilke arketyper dine medarbejdere er, så kan du give plads til medarbejdere, der opnår deres sande potentiale. Det giver både en mere effektiv arbejdsplads og tilfredse medarbejdere!

To sider af samme sag

Præstationstripperne er ikke ens. Der findes to slags præstationstrippere. Den første er ekstrovert, og den anden er introvert. Den ekstroverte præstationstripper stræber efter den offentlige anerkendelse, hvor den introverte præstationstripper higer mere efter fagnørdede præstationer.

Den ekstroverte stræber efter offentlig anerkendelse

Den ekstroverte præstationstripper styrer efter de ydre faktorer. Det betyder, at motivationen for at gøre en ekstra indsats på arbejdspladsen opstår med andres rosende ord og eksplicitte anerkendelse.

For den ekstroverte præstaionstripper er det på ingen måde nok selv at være tilfreds med det færdige resultatet og et højt fagligt niveau. Anerkendelse og prestige er den altafgørende motivation for at yde en ekstra indsats på arbejdspladsen.

Den introverte motiveres af fagnørderier

Den introverte præstationstripper styrer primært efter de indre faktorer, hvilket betyder at motivationen for at yde en ekstra arbejdsindsats er drevet af viden og fagligt nørderi.

Drivkraften for den introverte præstationstripper er at blive klogere indenfor et specifikt fagområde og dermed føle sig som den bedste indenfor dette felt.

Trippet er drevet af præstationen

De to typer af præstationstrippere har meget tilfælles. Alle præsationstrippere er drevet af præstationen. Præstation for præstationens egen skyld. For den ekstroverte er målet andres anerkendelse, hvor det for den introverte er anerkendelse fra fagfæller.

En ting er fælles for dem begge, de vil være og se ud som den bedste!

Målsætning, prestigesymboler og selvledelse.

praestationstripper_selvledelse_mål_ansvarHvordan leder du så præstationstripperne?

Du skal først og fremmest formulere tydelige målsætninger og definere klare rammer for præstationstripperne. Det er din evne til at definere klare mål, der er altafgørende for præstationstripperens indsats.

Ekstroverte præstationstrippere har brug for anerkendelse i form af synlige prestigesymboler. Det kan eksempelvis være løn og frynsegoder. Anerkendelsen skal være offentlig, ellers har det ingen værdi for den ekstroverte præstationstripper.

Introverte præstationstrippere har brug for plads til selvstændighed og selvledelse. De får et kick ud af at knække en faglig nød for dem selv. Du skal som leder være parat til at give pladsen til den introverte præstationstripper.
Den introverte præstationstripper har også brug for faglig stærk sparring. Mange ledere vil gerne facilitere denne faglige sparring for den introverte præstationstripper, men det bør du ikke gøre. De introverte præstationstrippere ved selv, hvor de bedste netværk er, og du kan være sikker på at de opsøger dem.

Din vigtigste rolle som leder er at give plads til trippet. Hvad enten det trip består af frynsegoder, selvledelse eller dyrkelsen af faglige netværk.

Anerkendelse og fordybelse er øverste prioritet, når du skal motivere præstationstripperne.

Overdragelse og anerkendelse

Din rolle som leder er at turde overdrage ansvaret for arbejdsopgaverne til præstationstripperne, så de får følelsen af at præstere – uden overvågning.

Selvom præstationstripperne er sig selv nærmest, har de brug for feedback og faglig sparring i forhold til deres målsætninger. Målene skal være ambitiøse for at motivere præstationstripperne. De elsker udfordringer. Men du skal sørge for, at ambitionerne ikke vokser over hovedet på præstationstripperne, for det er en alvorlig motivationsdræber ikke at præstere.

Led dine medarbejderes personlighed

Som leder skal du forstå dine medarbejderes arketype, så du hele tiden skelner mellem, hvad medarbejderen stræber efter af natur og hvad medarbejderen er redigeret til.

Hvordan skaber du en anerkendelseskultur med plads til præstationstripperen?

Download de vigtigste pointer om præstationstripper her
Vi har samlet de vigtigste pointer i en let og overskuelig grafik. Download som PDF.

 

 

Tre takeaways:

  • Skab rammer og struktur – Præstationstripperen får et kick af at yde sit bedste! Husk altid at følge op på målsætningerne, og opstil nye der kan jages.kender du dine medarbejdere? Af Pernille Hjortkjær
  • Offentlig anerkendelse – Anderkendelse, prestige og statussymboler er altafgørende for ekstroverte præstationstrippere. Overøs dem med ros imens andre hører det
  • Drop overvågning – Introverte præstationstrippere er fagligt stærke og har brug for ro til at fordybe sig i arbejdet. Du skal som leder vise, at du stoler på dine medarbejdere.

Husk at du kan downloade de vigtigste pointer som PDF lige her.

Og husk også at hente hele bogen om arketyperne her.

Pernille Hjortkjær

Pernille Hjortkjær

Pernille er grundlægger af PE3A BusinessAntropologi. Pernille hjælper ledere og virksomhedsejere i mindre og mellemstore virksomheder med at forandre virksomhedskulturen, når markedet ændrer sig (disruption), når virksomheden vokser eller når virksomheden fusionerer. Pernille er uddannet antropolog med speciale i virksomhedskultur, ledelse og kommunikation - og har sidenhen uddannet sig til proceskonsulent og coach. Senest har hun en bestyrelsesuddannelse fra Aarhus Universitet bag sig hvor fokus er på SMVere. Pernille er forfatter til en række bøger: Fra Pionervirksomhed til netværksorganisation og Kender du dine medarbejdere?
Pernille Hjortkjær
Pernille Hjortkjær
Brugbart? Del det med dit netværk!
 
    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.