[3 tricks] Sådan sætter du mål og når dem

Har du nogensinde sat et mål. Du brændte virkelig for det. Du var klar til at smide alt din energi i at nå dit mål. Du ville gerne være en bedre leder i det nye år, have mere tid til familien eller måske bare mere effektiv i de timer, hvor du arbejder.

Men da hverdagen kom, så ramte den dit mål lige midt i solar plexus, og energien drønede ud af ballonen igen. I dagens blogindlæg giver vi dig tre små tricks til, hvordan du sætter gode mål og bevarer motivationen hele vejen.

1. trick: Du skal vide, hvor du vil hen

Det første skridt på vejen til at sætte mål, der ændrer dit liv, udvikler dig personligt og rykker dig videre til næste step, er at finde ud af, hvor du faktisk gerne vil hen. Hvad er det du gerne vil nå med dit mål?

Riv en formiddag ud af kalenderen. Start dagen stille og roligt. Gå en tur i skoven, sæt dig på din favorit café eller find et andet sted, hvor du slapper af. For nu er det tid til at drømme.

Forestil dig, at du kan være, få og opnå alt. Der er ingen begrænsninger – hverken fysiske eller psykiske.

Rigtig mange mennesker har svært ved at lade tankerne flyde fuldstændig frit, det kræver en del øvelse. Men en god måde at komme i gang er at identificere, hvad du elsker at lave, og hvad der gør dig glad.

Og skriv det ned!

Hvis du stadig har svært ved at komme i gang, så er der her en række spørgsmål til at kickstarte dine drømme:

 • Hvordan set dit perfekte liv ud?
 • Hvad er dit drømmejob?
 • Hvilken livsstil drømmer du om?
 • Hvordan vil du gerne bruge resten af dit arbejdsliv?
 • Hvordan vil du gerne bruge din fritid

Det vigtigste i denne proces er, at du ikke lader andres forventninger, ambitioner og fordomme begrænse dig.

Når du har drømmene på plads, så skal du begynde at formulere dem som enkelte mål. Drømmer du eksempelvis om en bedre work-life balance, så kunne et mål være:

“Jeg skal holde fri klokken 16.00 minimum tre gange om ugen”

Når du har fomuleret en række målsætninger, så er det tid til, at du tester om dit mål er SMART.

2. trick: Du skal have et SMART mål

Okay. Det er selvfølgelig fordi de mål skal vinde cool og chikke priser til Copenhagen Fashion Week. Når vi taler om et SMART mål, så mener vi faktisk:

 • Specifikt
 • Målbart
 • Ambitiøst
 • Realistisk
 • Tidsbestemt

SMART modellen er fem dimensioner, som du skal tage højde for når du sætter dig et mål, så du kan svare JA til følgende:

Er mit mål SPECIFIKT?

Det er vigtigt, at dit mål er meget specifikt og konkret formuleret. Hvis du har for brede eller for løse, så er det umuligt for dig at vurdere, hvornår du har nået målet.

Er mit mål MÅLBART?

Bestem dig fra starten for, hvad der er succeskriteriet for dit mål. Det skal være let at konkludere: Nu er mit mål nået.

Er mit mål AMBITIØST?

Er du tilfreds med situationen, når dit mål er nået, eller burde du faktisk være mere ambitiøs? Hvis du allerede nu ved, at målet er for let at nå, så sæt ambitionen op. Det gør succesoplevelsen større. Men husk ikke at sætte barren alt for højt – du har brug for succesoplevelserne!

Er mit mål REALISTISK?

Dit mål skal være realistisk. Hvis du har sat målet før og ikke har nået det, så start med at finde ud af hvorfor.

Er mit mål TIDSBESTEMT?

Sæt en deadline for dit mål. Det er afgørende for din motivation for at nå det. Med en fast deadline kan du både planlægge og koordinere din indsats.

Så nu spørger vi igen: ”Har du et SMART mål?”

Hvis du kan svare JA til alle fem spørgsmål herover, så har du et skarpt mål, som du kan begynde at jagte. Men hvordan er det lige, at du finder motivationen, når bunkerne på kanten af skrivebordet begynder at vakle faretruende? Det handler om at finde din indre motivation frem og bruge den aktivt i processen.

3. trick: Sådan holder du motivationen gennem de hårde tider

Det kan være hårdt at nå sine mål og ligesom du vil have dage, hvor det hele bare glider, og du nærmer dig målet med hastige skridt, så vil der også være perioder, hvor det bare går i stå, panikken breder sig og målet forsvinder som en prik i horisonten. Det er her du skal kæmpe, og din brændende motivation skal være med dig.

Hvad er fordelene ved at nå dine mål?

Hvis du skal nå dine mål, så er det vigtigt, at du er motiveret. En god måde er at skrive alle fordelene op på en liste.

Skriv fordelene ned

Hvad enten du formulerer en drømmesætning, laver en fordelsliste eller noget helt tredje, så skal du være konkret. Beskriv hvordan dit arbejdsliv vil være, når du er i mål. Jo mere konkret du beskriver fordelene, jo bedre vil de kunne motivere dig, når du skal gå vejen fra tanke til handling.

Hvordan arbejder du med mål?

Nu har du fået tre af mine bud på, hvordan du kan sætte et mål og nå det. Så nu vil jeg selvfølgelig gerne høre dig:

 • Hvad er din største udfordring?
 • Hvordan sætter du mål?
 • Hvordan holder du motivationen?

Del dine erfaringer, udfordringer og tips i kommentarfelter herunder:

Prøv SMART MÅL GENERATOREN

Vi har udviklet et online værktøj, der hjælper til at sætte gode mål, som du har en større chance for at nå. Vi kalder vores nye værktøj for SMART MÅL GENERATOREN.

Du bliver guidet hele vejen gennem processen.

Prøv SMART MÅL GENERATOREN her

Pernille Hjortkjær

Pernille Hjortkjær

Pernille er grundlægger af PE3A BusinessAntropologi. Pernille hjælper ledere og virksomhedsejere i mindre og mellemstore virksomheder med at forandre virksomhedskulturen, når markedet ændrer sig (disruption), når virksomheden vokser eller når virksomheden fusionerer. Pernille er uddannet antropolog med speciale i virksomhedskultur, ledelse og kommunikation - og har sidenhen uddannet sig til proceskonsulent og coach. Senest har hun en bestyrelsesuddannelse fra Aarhus Universitet bag sig hvor fokus er på SMVere. Pernille er forfatter til en række bøger: Fra Pionervirksomhed til netværksorganisation og Kender du dine medarbejdere?
Pernille Hjortkjær
Pernille Hjortkjær
Brugbart? Del det med dit netværk!
 
    

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.